Om je sportprestaties te verbeteren, zul je in de eerste plaats voldoende moeten trainen, dat kan iedere coach of trainer beamen.
Daarnaast is er nog een aantal factoren wat je succes –of het ontbreken daarvan- zal beïnvloeden:
De mate waarin je gemotiveerd bent heeft, bijvoorbeeld, een directe relatie tot jouw prestaties.
Maar wat maakt nou dat je wel of niet gemotiveerd bent? Wat is daar de dieper liggende oorzaak van? En wat zijn bewezen technieken om daar wat aan te veranderen?
Welke cognitieve en fysiologische factoren spelen een rol?
Welke groeps- en persoonlijke aspecten zijn bepalend voor jouw sportprestaties?
In welke mate ben je getraind en ben je misschien overtraind?
Overtraining wordt niet alleen veroorzaakt door teveel trainingsinspanning te leveren, maar ook door gebrek aan (de kwaliteit van het) herstel. Dit wordt under-recovery genoemd. De mate van herstel is meetbaar door middel van de psycho-fysiologische meting.
Door voldoende rust te nemen en de volgende training te doen in de super compensatie periode, zullen je prestaties positief beïnvloed worden (zwarte lijn).
Als je te weinig rust neemt of de kwaliteit van je rustperiode is onvoldoende, zal er een negatief effect optreden en is er sprake van roofbouw op je energiereserves, wat uiteindelijk zal leiden tot overtraining. (rode lijn).
Door de effectieve combinatie van biofeedback en coaching leer je hoe je optimaal kunt ontspannen om te herstellen van je inspanningen en zo voorkom je overtraining.
Om in een wedstrijd optimaal te kunnen presteren, moet je je onder alle omstandigheden voldoende kunnen concentreren zonder daarbij teveel gefocust te zijn, waardoor je mogelijk blokkeert. Deze mentale toestand wordt vaak “The Zone” genoemd en deze toestand kun je trainen met behulp van hartcoherentie Regelmatig hiermee oefenen zal ervoor zorgen dat je dit kunt toepassen tijdens het uur “U” en leiden tot peakperformance.
Wij geven je graag advies op maat , zodat je op een gezonde en legale manier de beste prestaties kunt neerzetten.
Wil je meer weten over onze werkwijze en visie en wat wij voor jou kunnen betekenen, vraag dan een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. We nemen graag de tijd.
Ben je al een lange periode uit de roulatie geweest door stressklachten en burnout en is werkhervatting weer aan de orde? Wij helpen je graag om op verantwoorde wijze plezierig en duurzaam te re-integreren.
Vaak kan men op het werk onvoldoende persoonlijke aandacht bieden en doorverwijzing naar een psycholoog is in veel gevallen een brug te ver een reintegratiecoach met als specialisatie werkhervatting na burnout biedt dan uitkomst.
Bij het vermoeden van langdurige stressgerelateerde problematiek, wordt er gestart met een Energie CheckUp om te zien waar je nu staat in je herstelproces.
Deze bestaat uit twee gesprekken en het invullen van een 'on-line' vragenlijst en een psycho-fysiologische meting. De resultaten, conclusies en adviezen worden samengevat in een schriftelijke rapportage. Deze kan, indien gewenst, aan de huisarts of bedrijfsarts worden verstrekt.
We werken vervolgens aan begrip en herstel van je klachten en waar nodig worden deze verduidelijkt en toegelicht. Zo voorkom je verdere roofbouw. Het opbouwen van je energieniveau en weer lekker in je vel zitten is de basis van waaruit verder gebouwd kan worden.
Wanneer het weer beter met je gaat en je kunt weer genieten van je hobby's en je sociale contacten gaan we aan de slag met het verbeteren van je Zelfmanagement en het aanleren van “gezond gedrag”.
Vervolgens stellen we, in overleg met je arts of bedrijfsarts, een reintegratieplan op waarin jouw inbreng in het herstelproces expliciet wordt gemaakt. Dit betekent een actieve inzet in het volgen van (nieuwe) leefregels, het stellen van prioriteiten en het aanleren van ontspanningsoefeningen.
In het laatste deel van de begeleiding bekijken we hoe je je belastbaarheid stapsgewijs weer kunt vergroten. Als je weer sterk genoeg bent om aan het werk te gaan, maken we een stappenplan voor werkhervatting. Samen met alle betrokkenen, zoals de bedrijfsarts, je reintegratiemanager, werkgever of uitkerende instantie.
Ben je weer aan het werk, dan houden we een vinger aan de pols om mogelijke terugval te voorkomen. Wij vinden het belangrijk dat je re-integratie op zo’n manier verloopt dat je met plezier terugkeert, dat je het werk aan kunt en dat de kans dat je terugvalt minimaal is.
Reintegratie na een burn-out is een "andere tak van sport" dan bijvoorbeeld reintegratie na ziekte of lichamelijk letsel. We houden altijd rekening met jouw specifieke situatie. Mogelijk heb je nog restklachten en ben je nog onvoldoende hersteld, heb je nog vermoeidheidsklachten, zit je minder lekker in je vel, heb je nog concentratieproblemen.
Vaak heeft je zelfvertrouwen een flinke deuk opgelopen, voel je je kwetsbaar en ben je bang dat het je weer overkomt en is het laatste wat je wilt gepusht te worden, in het verleden was dat waarschijnlijk een van je valkuilen en heb je dat al tevaak bij jezelf gedaan.
Ons uitgangspunt is dat werken in principe gezond is. Het geeft ritme, structuur en versteviging van je zelfbeeld. Er dient echter wel voldoende draagkracht voor duurzame en verantwoorde reintegratie te zijn.
Als richtlijn voor re-integratie houden wij aan dat je 2 keer per week gedurende ongeveer 3 uur belastbaar moet zijn, zonder dat daarna ernstige vermoeidheidsproblemen optreden. De belastbaarheid wordt thuis uitgeprobeerd en opgebouwd. Het tempo waarin de re-integratie vordert, is dus afhankelijk van jouw herstelproces. Hiervoor zijn geen strikte tijdsindicaties te geven. M.a.w. de mate van jouw herstel is leidend voor het tempo waarmee de werkhervatting plaats zal vinden.
Onze ervaring is dat verantwoorde reintegratie op de wat langere termijn gunstig is voor alle betrokken partijen.
Wil je meer weten over onze werkwijze en visie en wat wij voor jou kunnen betekenen, vraag dan een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. We nemen graag de tijd.
Met hartcoherentie bedoelen we niet over het aantal slagen per minuut, maar de tijdspanne tussen de hartslagen. Bij bijvoorbeeld 75 slagen per minuut slaat je hart niet precies elke seconde even snel. Het tempo versnelt en vertraagt voortdurend, wat normaal is. Met andere woorden de tijdsintervallen tussen hartslagen wisselen constant.
Dit noemen we Hart Ritme Variabiliteit (HRV) die ons belangrijke informatie geeft over de toestand van het lichaam en de werking van het autonome zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel regelt lichamelijke functies zoals ademhaling, hartslag, temperatuur en bloeddruk. In een gezond lichaam is het autonome zenuwstelsel in balans en is er voortdurend sympathische en parasympatische activiteit.
De HRV geeft de variabiliteit van het tijdsverloop tussen twee hartslagen weer (beat-to-beat). Deze waarden zijn een duidelijke maat voor de regelbreedte van het autonome zenuwstelsel. Hoe groter de variabiliteit van de hartslag is, des te groter is ook het doelgerichte autonome regulerende vermogen.
Bij een goede hartcoherentie is er sprake van een gelijkmatig, ‘sinus’-golfachtig patroon in de hartritmevariabiliteit (HRV). De activerende en herstellende activiteit van het autonome zenuwstelsel zijn dan in balans.
In de illustratie hiernaast is de weergave van een onregelmatig HRV-patroon tijdens stress (als gevolg van gevoelens van frustratie) en de weergave van een coherent HRV-patroon (als gevolg van een gevoel van waardering) te zien.
Tijdens hartcoherentie communiceren ons brein, hart, zenuwstelsel en hormoonsysteem optimaal, het lichaam verbruikt efficiënt zijn energie. Je voelt je prettig en kalm en kunt helder denken.
Je hartslag en je Hart Ritme Variabiliteit worden aangestuurd door het autonome zenuwstelsel en dit staat op haar beurt weer sterk onder de invloed van gevoelens, emoties, en de ademhaling. Stressvolle emoties zoals frustratie en woede hebben een negatief effect op het hartritme, terwijl positieve emoties zoals plezier, liefde en dankbaarheid het hartritme gunstig beïnvloeden.
Dus: stress leidt tot meer activiteit van de sympathicus en verminderde werking van de parasympathicus. Hierdoor gaat je hartslag omhoog en vermindert de hartslagvariatie en de coherentie dit gegeven is meetbaar met behulp van biofeedbackapparatuur. Zie ook: psycho-fysiologische meting
Je hartritme, en dus de mate van coherentie, kun jezelf beïnvloeden, dit is trainbaar. Net zoals je bijvoorbeeld kunt leren piano te spelen. Met HRV biofeedback leer je invloed op het autonome zenuwstelsel uit te oefenen.
De basis hiervoor leg je door een rustige ademhaling en het oproepen van positieve emoties. Beiden zorgen voor een betere balans van het autonome zenuwstelsel en beide maken je hartritme in korte tijd gelijkmatiger. Dit effect is direct meetbaar en zichtbaar op het scherm.
Tijdens de training leer je je hartcoherentie verbeteren. Wij bieden je tijdens de training een aantal technieken die je overal en altijd in enkele minuten kan doen, zodat je hier tijdens werk, sport of dagelijks leven effectief gebruik van kunt maken. Met behulp van deze technieken kun je je gezondheid, je welbevinden en je prestatievermogen en je herstelvermogen sterk verbeteren.
Hartcoherentie is een effectieve en klinisch bewezen manier om je autonome zenuwstelsel te kalmeren en na stressvolle situaties weer snel in balans te komen.
Je herstelt optimaal na het automatische 'vecht-vlucht-mechanisme' wat in werking treedt tijdens stress door zélf het chaotische hartritme dat daarbij hoort, direct weer regelmatig ('coherent') te maken. Je hebt zo zelf controle over je lichaam, je ervaart minder stress en kunt hierdoor optimaal blijven presteren.
Beter presteren onder druk. Met behulp van Hartcoherentie helder blijven denken in plaats van dat je in “vecht-vlucht stand ” raakt en dus kun je de juiste beslissingen nemen.
Ziekteverzuim voorkomen Je kunt beter herstellen van stress en zo voorkom je dat je roofbouw op je energiereserves pleegt.
Stressklachten genezen en voorkomen gezondheidsproblemen (verbetering van de vitaliteit, verlaging van de bloeddruk, versterking van het immuunsysteem
Beter leren hanteren van emoties en stress. Hartcoherentie is bewezen effectie bij het behandelen van paniekaanvallen door stress.
Beter in- en doorslapen. Minder gespannen zijn, beter herstellen Rust krijgen in je hoofd.
verbeteren van sportprestaties door verbeterde concentratie en ademhaling en meer herstellend vermogen.
Hartcoherentie is effectief in veel situaties. Het is een uitstekend preventiemiddel om ziekteverzuim door stress te voorkomen. Wij helpen je daar graag bij.
Heb je vragen of wil je meer informatie of je wilt je aanmelden voor een Energie Check Up, bel 06-13136646. In eenvrijblijvend gesprek informeer ik je graag over de mogelijkheden.
Een verkeerde ademhaling door stress wordt tegenwoordig “disfunctioneel adempatroon” genoemd en vroeger sprak men meer van “hyperventilatie”. Met beide termen wordt bedoeld dat je voortdurend –gezien de situatie- te veel ademt.
Is jouw ademhaling ontregeld door stress? De Energie Check Up geeft duidelijkheid.
Als we inademen, brengen lucht met veel zuurstof (O2) het lichaam in en als we uitademen, blazen we blazen we lucht die rijk is aan koolzuurgas (CO2) naar buiten.
Bij een verkeerde ademhaling verversen we de lucht te vaak en verliezen daardoor te veel koolzuurgas.
Hierdoor blijft er te weinig koolzuurgas in het bloed, waardoor we lichamelijke klachten kunnen krijgen, zoals benauwdheid, druk op de borst, een opgejaagd gevoel, hartkloppingen, tintelingen in vingers, voeten of mond, veel zweten, verhoogde bloeddruk en duizeligheid.
Koolzuurgas stimuleert de afgifte van zuurstof uit het bloed naar de lichaamscellen.
Ademen we te veel koolzuurgas uit dan bereikt te weinig zuurstof de hersenen waardoor de hersenen minder goed doorbloed worden. Dit komt doordat koolzuurgas de bloedvatwijdte regelt.
Bij een tekort aan CO2 ontstaat vaatvernauwing, waarbij een vermindering van de bloedvoorziening in de hersenen tot 30% a 40% kan worden aangetoond. Ten gevolge hiervan ervaren mensen vaak een "raar gevoel in het hoofd en duizeligheid". Ook kunnen er gevoelens van angst en paniek ontstaan door hyperventilatie.
Om dit mechanisme te begrijpen is het belangrijk dat je beseft dat de ademhaling autonoom (vanzelf) wordt aangestuurd. Je hoeft hier niet bij na te denken: tijdens het slapen gaat je ademhaling gewoon door en normaal gesproken gaat op een goede manier ademen vanzelf.
Als we niet bewust ademen, wordt de ademhaling gestuurd door het ademhalingscentrum.
Het ademhalingscentrum zorgt voor afstemming van de ademhaling op de behoefte van het lichaam. Daarbij let het ademhalingscentrum in de eerste plaats op de zuurgraad van het bloed en in de tweede plaats op de hoeveelheid zuurstof in het bloed.
Verder staat het ademhalingscentrum nog onder andere invloeden: stress en emoties. Als je gespannen bent, zucht je vaak.
Bij schrik of spanning houd je de adem in. Als je van de schrik bekomen bent, slaak je een zucht van verlichting.
Bij hevige stress, angst of ingrijpende emotionele gebeurtenissen wordt het ademcentrum geprikkeld en gaat je ademhaling zich ook (automatisch) versnellen en als het stressmoment voorbij is vertraagt de ademhaling zich weer automatisch.
Bij langdurige, chronische stress raakt je lichaam aan deze toestand gewend en kan de ademhaling een eigen leven gaan leiden en went het ademhalingscentrum aan het lagere koolzuurgasgehalte dat bij een versnelde ademhaling hoort. Het ademhalingscentrum raakt ontregeld en je kunt in de vicueuze cirkel van hyperventilatie terecht komen.
Stress (negatieve gevoelens, angst, spanning) prikkelt het ademcentrum. Hierdoor ga je sneller en meer via de borstkas ademen (verkeerd ademen). Vervolgens daalt de hoeveelheid koolzuur in je bloed. Hierdoor en door invloed van het autonome zenuwstelsel gaat het spierweefsel dat rondom diverse organen van het lichaam zit, zoals de luchtwegen, darmen, slagaderen, de maag, zich samentrekken waardoor er stressklachten ontstaan. Door het voelen van de klachten, hartkloppingen en duizelingen kun je angstig worden (Stress) waardoor je nog sneller gaat ademen en de cirkel is rond. Houdt deze toestand te lang aan dan raakt je ademcentrum ontregeld.
Het ademcentrum in de hersenen activeert de ademhalingsspieren in de borst en buik. Hoe vaak dat gebeurt, wordt bepaald door de zuurgraad van het bloed. De zuurgraad stijgt en daalt mee met de hoeveelheid kooldioxide (CO2) in het bloed. CO2 is een afvalproduct van de verbrandingsprocessen in onze organen en spieren. Een gedeelte ervan wordt in het bloed opgenomen en de rest wordt uitgeademd.
Het hoofdprobleem is dat het ademhalingscentrum in de hersenen ontregeld is. Dit ademhalingscentrum meet voortdurend de hoeveelheid koolzuurgas in het bloed (bijvoorbeeld in een halsslagader), en bepaalt op basis van deze informatie hoe diep en hoe vaak we moeten ademen.
Een "ontregeld ademhalingscentrum" is gewend geraakt aan een lage concentratie koolzuurgas en probeert dit lage niveau vast te houden door de ademhaling diep (volume) en snel te houden.
Met behulp van biofeedback leren we je om op een gezonde manier te ademen. De therapie is er dus op gericht om jouw ademhalingscentrum weer het juiste niveau van kooldioxide te laten handhaven. Dit gebeurt door gerichte ademhalingsoefeningen waardoor de hoeveelheid kooldioxide in het bloed bewust hoger wordt gemaakt. Het ademhalingscentrum reageert hier op door na verloop van tijd langzaam hogere niveaus van kooldioxide als normaal te accepteren, waardoor de symptomen verdwijnen en u van hyperventilatie afkomt.
Hierover zijn al vuistdikke boeken geschreven en in grote lijnen is er de volgende consensus:
Een gezonde manier van ademhaling verloopt voornamelijk via de buik.
Het tempo in rust ligt tussen de 6 a 12 keer per minuut bij volwassenen. (bij kleine kinderen ligt dit hoger)
De ademhaling verloopt moeiteloos en kost geen inspanning.
Er wordt geen onnodige spierspanning op de nek en schouders gezet.
De ademhaling verloopt vloeiend en er is geen sprake van zuchten of de adem vastzetten.
Met behulp van een psycho-fysiologische meting (stress test) kun je het tempo en het patroon van jouw ademhaling in rust en tijdens mentale inspanning of werk exact laten meten zodat je weet of je op een juiste manier adem haalt. Want hoe kun je iets veranderen in de juiste richting als je niet weet waar je nu staat?
Om weer klachtenvrij te worden is het ook van belang om erachter te komen wat mogelijke onderliggende oorzaken van een verstoorde ademhaling zijn. Onze werkwijze bij adem- en stressklachten is dan ook dat we met behulp van een Energie Check Up onderzoeken welke factoren ertoe leiden dat je stressklachten hebt ontwikkeld. Zo pakken we niet alleen de symptomen aan, maar ook de onderliggende oorzaken.
Mijn opdrachtgevers bevinden zich in diverse sectoren. Ik heb ervaring met opdrachten bij gemeenten, het bedrijfsleven en gelieerde overheidsorganisaties.