Energie Check Up: inzicht in je energieniveau en het herstelvermogen van je lichaam

Heb jij last van (lichte) stressklachten, of is er sprake van een naderende burn-out? Een Energie Check Up maakt een einde aan alle onduidelijkheid. 

Energie Check Up Stressmeting Burnout

Stress- en burnoutklachten zijn in de praktijk nogal “vaag” en “ongrijpbaar”. We slapen allemaal wel eens wat minder en vermoeidheid ervaren we allemaal zo nu en dan. Soms is er sprake van wat somberheid of hebben we meer moeite om ons te ontspannen. Geen zaken om je direct zorgen over te maken.

Wanneer deze klachten zes weken of langer spelen en je prestaties of je werkplezier beïnvloeden, is het wel verstandig om actie te ondernemen om een mogelijke burn-out te voorkomen.

Loop jij risico op burn-out en hoe staat het met je energieniveau?

Geen energie meer hebben en niet kunnen ontspannen, is te vergelijken met een bijna lege batterij. Als je wilt weten of jouw batterij nog halfvol of bijna leeg is, is het verstandig om Een Energie Check Up te doen.

Wat is een energie Check Up?

Een Energie Check Up is een uitgebreide diagnose die er op gericht is om zo duidelijk en objectief mogelijk zichtbaar te maken te brengen of er bij jou sprake van stressklachten en lichamelijke ontregelingen en hoe ernstig je klachten zijn. Is je batterij nog half vol, of bijna leeg? Is het verstandig om nog te blijven werken, of juist even een pas op de plaats? Moet je nu die studie oppakken?  En is sporten nu goed of juist niet?

“Bij een gebroken arm, kun je tenminste zien wat er aan de hand is”, verzuchten mijn cliënten vaak voordat ze de Energie Check Up gedaan hebben.

Waar uit bestaat een energie Check Up?

 1. Een persoonlijke digitale vitaliteitsmeting aan de hand van wetenschappelijk onderbouwde vragenlijsten, met zogenaamde afkapwaardes. Hiermee ontvangen jij en je (bedrijfs)arts een betrouwbaar inzicht in jouw stress, vermoeidheid, herstelvermogen, concentratie en cognitief functioneren.

Energie Check Up vragenlijsten stress scores

Energie Check Up vragenlijsten stress samenvatting

 

 1. Een uitgebreid intakegesprek waarin er o.a. wordt onderzocht wat je klachten zijn, de ernst en de de duur van je stressklachten, welke omstandigheden deze hebben veroorzaakt, welke persoonlijke eigenschappen jij bezit, of je op de juiste plek zit op je werk en of er sprake is van energievreters en stressonderhoudende factoren.
 1. Een psycho-fysiologische meting De psycho-fysiologische meting is een stressmeting met behulp van geavanceerde biofeedbackapparatuur. Hiermee word je stressniveau in rust, je lichamelijke stressreacties op mentale inspanning en je herstelvermogen daarna (=hoe goed kun je je batterij weer opladen)gemeten worden. De resultaten daarvan worden direct op het scherm getoond en wordt het direct duidelijk of er sprake is van lichamelijke ontregelingen en de ernst daarvan. Ons lichaam liegt immers niet. Energie Check up pf meting Amersfoort

 1. Nabespreken van de resultaten. Op basis van wetenschappelijk onderbouwde vragenlijsten, het intakegesprek en de uitkomsten van de psycho-fysiologische meting ontvang je een heldere diagnose, de prognose wat betreft het herstel van je klachten en een advies voor een mogelijk vervolgtraject.

Wat levert de Energie Check Up je op?

 • Je hebt inzicht in de ernst van je klachten en weet wat er aan de hand met je is en of er sprake is van stressklachten of een burn-out. Zo voorkom je langdurige uitval, met alle gevolgen van dien.
 • Je ontvangt een uitgebreide schriftelijke rapportage met prognose en advies voor een mogelijk vervolgtraject.
 • De rapportage bevat  een volledig inzicht in jouw huidige stressniveau, vermoeidheid, herstelvermogen, concentratie en cognitief functioneren.  Deze rapportage kan ook gedeeld worden met je (bedrijfs)arts of andere hulpverleners zodat zij inzicht krijgen in jouw situatie en zo ook maatwerk kunnen leveren.
 • Je hebt onderbouwing voor een gesprek met je leidinggevende, bedrijfsarts, huisarts of hulpverlener.
 • Je krijgt inzicht in je ademhaling en je herstelvermogen (=hoe goed kun je je batterij weer opladen na je werk of na het sporten)
 • Je krijgt inzicht of duizeligheid of slecht slapen of hartkloppingen of andere lichamelijke klachten stress gerelateerd zijn of niet.
 • Je krijgt praktische tips over welke mate van inspanning qua werk en sporten nog verantwoord zijn.
 • Je herkent stress en hoe die zich bij jou persoonlijk manifesteert qua klachten, je kent de gevaren, en weet hoe je in kunt grijpen om snel en eenvoudig te herstellen van stress.

Energie-Check-up-Amersfoort.jpgWat gebeurt er na de Energie Check Up?

Mocht blijken uit de Energie Check Up dat jouw klachten worden veroorzaakt door stressgerelateerde ontregelingen, dan kun je gebruiken maken van een begeleidingstraject op maat.

Hoe kan ik me opgeven voor een Energie Check Up?

Door te bellen naar 06: 13 13 66 46 of door het contactformulier in te vullen en aan te geven dat je geïnteresseerd bent in een Energie Check Up.

Vervolgens zal ik binnen 3 werkdagen telefonisch contact met je opnemen om jouw situatie door te spreken om in te schatten of in jouw specifieke geval een Energie Check Up zinvol en nodig is of dat een andere wijze van hulpverlening wellicht meer passend is.

 

Duizeligheid door stress of een burn-out of stress door duizeligheid?

Duizeligheid door stress en burnout biofeedbackDuizeligheid door stress of een burn-out is een klacht die hoog in de top tien staat van meest genoemde stressklachten en wordt vaak als een van de meest belemmerende klachten door mijn cliënten genoemd tijdens het intakegesprek; de Energie Check Up. Duizeligheid kan dan ook erg bedreigend zijn. Het brengt je immers letterlijk en figuurlijk uit balans. Je kunt er zo onzeker van worden dat het je dagelijkse leven beïnvloedt. 

Wat is duizeligheid?

Duizeligheid is een klacht waarbij je het gevoel hebt alsof de omgeving om je heen draait of het gevoel dat je zelf aan het rondtollen bent en je niet meer stevig op je voeten kunt blijven staan. Vaak is het een symptoom van een gebrek of overvloed aan informatie in je hersenen, over de omgeving en hoe je je daarin bevindt.

Hoe ontstaat duizeligheid?

Via je oren, evenwichtsorgaan en ogen krijgen je hersenen voortdurend informatie over de ruimte om je heen en de positie die je lichaam daarbinnen inneemt. Al deze informatie wordt verwerkt in je hersenen. Van daaruit gaan prikkels naar de spieren van het lichaam, zodat we onze houding en het evenwicht kunnen corrigeren. Duizeligheid is een verlies van controle dat je hersenen hebben over de rest van je lichaam. Diepte, evenwicht, snelheid, stilstand, afstand en beweging kunnen niet altijd tot één geheel worden samengebracht door je brein. In dat geval kan je duizelig en misselijk worden omdat er een gebrek aan informatie is, of omdat de informatie die je brein binnenkrijgt geen eenduidig beeld geeft.  Als er een teveel of een tekort aan informatie via deze zintuigen binnenkomt kan dat voor problemen zorgen. Ook als er een verstoring is tussen deze zintuigen en je hersenen kan er duizeligheid optreden.

Wordt jouw duizeligheid veroorzaakt door stress? De Energie Check Up maakt een einde aan de onduidelijkheid.

 Symptomen bij duizeligheid

Duizeligheid gaat vaak samen met andere klachten, zoals zweten en misselijkheid, een licht gevoel in het hoofd en is vaak aan meerdere symptomen te herkennen:

 • gevoelens van angst
 • een constant deinend en onzeker gevoel
 • gevoel van flauw te vallen
 • hartkloppingen
 • zweten, trillen
 • je voelt je licht in je hoofd
 • je verliest je evenwicht
 • Wazig gevoel in je hoofd
 • misselijkheid
 • hyperventilatie

De meeste symptomen van duizeligheid kunnen heel beangstigend voelen, vooral opdat ze “vanuit het niets” kunnen optreden. Gelukkig zijn ze in de meeste gevallen volstrekt ongevaarlijk en de symptomen van duizeligheid gaan vaak weer snel voorbij door even rustig te zitten en een pauze te in te lassen.

Oorzaken duizeligheid of licht gevoel in je hoofd

Duizeligheid door stress en burnout evenwichtsorgaanBij een gedeelte van mensen met duizeligheidsklachten bevindt zich de oorzaak in een van de evenwichtsorganen. Het evenwichtsorgaan zit in je binnenoor Je evenwichtsorgaan zorgt ervoor dat je stabiel blijft staan. Als je evenwichtsorgaan verstoord wordt, kun je je duizelig voelen. De meest voorkomende binnenooraandoening is Benigne Paroxysmale Positieduizeligheid (BPPD). Daarbij staat ‘benigne’ voor ‘goedaardige’ en ‘paroxismale’ voor met ‘aanvallen optredende’ duizeligheid, als gevolg van een positieverandering van het hoofd. De verklaring van BPPD is een klontering/verdichting van de endolymfe in de halfcirkelvormige kanalen van het evenwichtsorgaan.

Daarnaast zijn er verschillende andere oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je duizelig of een licht gevoel in het hoofd ervaart, zoals:

 • te snel opstaan uit lig- of zithouding
 • daling van je bloeddruk
 • daling van je bloedsuikerspiegel
 • medicatie
 • intensief sporten
 • zuurstofgebrek
 • doorbloedingsstoornis
 • ziekte van ménière
 • ontsteking van je evenwichtsorgaan
 • heftige emoties

Hoewel duizeligheid dus meerdere oorzaken kan hebben, vinden artsen geen aanwijsbare oorzaak bij 33% van met mensen met duizeligheidsklachten. In veel van deze gevallen komt duizeligheid voort uit stress of een burn-out. Dat veroorzaakt weer angst, paniek en hyperventilatie waardoor er een vicieuze cirkel kan ontstaan.

Duizeligheid en hyperventilatie

hyperventilatie duizeligheid door stressVeel symptomen van stress kunnen voor duizeligheid kunnen zorgen. Duizeligheid bij stress of een burn-out wordt vaak veroorzaakt door hyperventilatie.  Even uitblazen na een hard dag werken, is er vaak niet bij. Dit heeft een negatieve invloed op je ademhaling, want deze wordt autonoom aangestuurd, dat wil zeggen: los van je wil. Op het moment dat je jezelf onder druk zet, wordt het ademhalingscentrum in je hersenen gestimuleerd, wat leidt tot een verhoging van je ademhaling en kan leiden tot hyperventilatie. Dit is vaak een onbewust proces.

Bij hyperventilatie is je ademtempo te hoog, soms tot meer dan 20 ademhalingen per minuut! Je ververst de lucht te vaak en dat zorgt er voor afname van je koolstofdioxide niveau. Hierdoor verandert de zuurtegraad van je bloed en daarmee ook de activiteit van je hersenen. Dit kan tot duizeligheid leiden. Er is dan sprake van chronische hyperventilatie, waarbij je soms in lichte mate gedurende meerdere uren hyperventileert. Het lastige hierbij is dat je hieraan gewend raakt en er vaak van de buitenkant niets bijzonders zichtbaar is.

Lees ook: VERKEERDE ADEMHALING DOOR STRESS

 

De invloed van stress op duizeligheid

De relatie met stress de psychische en fysieke component

 • Duizeligheid leidt tot stress
 • Stress leidt tot duizeligheid

Stress kan zowel de oorzaak als een gevolg zijn van duizeligheid. Stress kan duizeligheid versterken, en andersom. Word je duizeligheid veroorzaakt door een medische aandoening, dan kan dat een stressonderhoudende factor zijn. Duizeligheid kan je beperken in zowel in je privé als je werksituatie

Daarnaast kun je je ook druk maken om je duizeligheid wanneer er geen medische, duidelijke, oorzaak gevonden wordt. Als gevolg ben je alerter en meer gespannen, wat zorgt dat de signalen naar je brein nog heftiger worden en dus je duizeligheid kan verergeren. Stress zorgt voor een verhoogde gevoeligheid, waardoor je meer last hebt van je duizelingen. Duizeligheid als gevolg van stress, kan weer leiden tot angst, paniek en hyperventilatie.

Gevolgen van duizeligheid door stress

Duizeligheid is een veelgehoorde klacht onder mijn cliënten en kan een medische oorzaak hebben, maar meestal is dat niet het geval en is duizeligheid erg onschuldig. De gevolgen van duizeligheid door stress kunnen echter enorm zijn en veel impact hebben op het leven van mensen. Bij mijn cliënten, neem ik vaak de volgende gedragingen waar: Ze streven ernaar om zaken proberen te vermijden die klachten kunnen geven en ze:

 • Verliezen het vertrouwen in zichzelf en hun lichaam
 • Durven niet meer te sporten en te bewegen.
 • Verzuimen op het werk
 • Monitoren zichzelf de hele dag: “Stel dat het weer gebeurt!”
 • Gaan piekeren en er ontstaan slaapklachten
 • Gaan zaken vermijden die mogelijk klachten geven, zoals drukte, bioscoopbezoek, waardoor hun wereld heel klein wordt

Er ontstaat uiteindelijk een vicieuze cirkel.  Door de duizeligheid ontstaat er angst en spanning en het gevoel geen controle te hebben, wat weer kan leiden tot hyperventilatie en toename van klachten, waardoor de cirkel rond is. Hierbij is het nog maar even de vraag wat “de kip en wat het ei is”.

Oplossingen en tips bij duizeligheid

Om van je duizeligheid af te komen, kun je onderstaande tips toepassen.

 • Leg je probleem voor aan je huisarts en laat je medisch onderzoeken door een specialist om uit te zoeken of je duizeligheid een fysieke oorzaak heeft. Je huisarts zal je waarschijnlijk doorsturen naar de KNO-arts.
 • Doe een Energie Check Up om uit te zoeken of je klacTips-duizeligheid-door-stress-en-burnout.jpghten stressgerelateerd zijn.
 • Raak vooral niet in paniek wanneer je duizelig of draaierig wordt. Vaak zijn duizeligheidsklachten onschuldig, al voelen ze soms heel bedreigend en zijn “slechts” een gevolg van teveel stress. Veel mensen hebben last van stressklachten en soms gaat dit gepaard met duizeligheid. Je bent niet de enige en de laatste.
 • Doe ademhalingsoefeningen waarbij je rustig in- en uitademt. Dit kun je ook doen op het moment dat je duizelig begint te worden door stress, door ademhalingsoefeningen te doen verbetert de balans tussen koolzuurgas en zuurstof.
 • Zorg voor een gezonde lifestyle. Je kunt duizeligheid tegengaan door je conditie te verbeteren, gezond te eten, voldoende te slapen, niet te roken en teveel stress te vermijden. Verder is het belangrijk om regelmatig te ontspannen en te zorgen dat je autonome zenuwstelsel in balans blijft.
 • Zorg voor voldoende beweging! Naast het feit dat je je conditie verbetert en afleiding vindt, train je ook je evenwichtsorgaan en voorkom je “gruis” klontering/verdichting van de endolymfe in de halfcirkelvormige kanalen van het evenwichtsorgaan, welke als oorzaak van BPPD wordt gezien.

Duizeligheid als gevolg van stress of een burn-out oplossen

Coach duizeligheid door stress en burnoutHeb je last van "onverklaarbare" duizeligheid, terwijl medisch onderzoek uitwijst dat je niets mankeert en je arts vermoedt dat je duizeligheid door stress of een burn-out wordt veroorzaakt?  Ben je op zoek naar een duurzame oplossing die niet alleen de symptomen bestrijdt maar ook ingaat op de onderliggende oorzaken?

Neem contact op voor een Energie Check Up of een gratis kennismakingsgesprek door het contactformulier in te vullen of te bellen naar: 06 13 13 66 46.

Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van klachten door chronische stress en burn-out en helpen je graag verder.

 

 

Slapeloosheid als gevolg van stress en burnout

niet kunnen slapen door stress

Niet kunnen slapen  door stress: het is drie uur s’ nachts en er spoken nog allerlei gedachten door je hoofd  terwijl je naar het plafond staart. Je beseft dat je op tijd moet slapen, want de volgende dag moet je weer vroeg opstaan en heb je nog het nodige te doen. Je werk en gezin vragen veel van je.  Je wilt graag slapen, maar het lukt niet, ook al ben je ontzettend moe. Herken je deze situatie? Slaapproblemen zijn vaak overdagproblemen en worden vaak veroorzaakt door stress. Om weer goed te kunnen slapen moet je de onderliggende oorzaken van de stress aanpakken en je slaapgedrag veranderen. Hoe kun je dit het beste doen?

Wat is een normale slaap en slaapduur?

Wanneer erg geen sprake is van slaapproblemen zul je de slaap makkelijk vatten en van je binnen een half uur in slaap. Gemiddeld slaap je ongeveer 7 à 8 uur per nacht. Maar dit is afhankelijk van een aantal factoren.

65% van de mensen slaapt ongeveer 7-8 uur, maar grote verschillen komen voor: 

 • 8% van de mensen heeft genoeg aan minder dan 5 uur slaap
 • 2 % van de mensen heeft meer dan 10 uur slaap nodig

Het aantal uren slaap wat mensen nodig hebben is afhankelijk van diverse factoren en de slaapbehoefte is biologisch bepaald.

Factoren die invloed kunnen hebben op de duur van jouw gezonde hoeveelheid nachtrust, zijn bijvoorbeeld geslacht, leeftijd, leefsituatie, hoeveelheid activiteit op een dag en lichamelijke gezondheid.

leeftijd en slapen

Kan stress slapeloosheid veroorzaken?

Ja, soms kan je zo moe zijn dat je de slaap niet meer kan vatten. Het gezonde gevoel van vermoeidheid heeft dan plaats gemaakt voor een onaangenaam gevoel van uitputting, soms in combinatie met een opgefokt gevoel. Daarnaast zorgt dit ongezonde gevoel van uitputting er voor dat je gemakkelijker aan het piekeren slaat. En piekeren wordt op den duur een hardnekkige vicieuze cirkel. Zeker als je begint te piekeren over het feit dat je nu wel “moet” slapen omdat je anders morgen moe zal zijn. Deze paradox activeert je stresshormonen en houdt je nog langer wakker.

Stress verslechtert slaap, slechte slaap verergert stress en kan een burn-out veroorzaken.

Piekeren blijkt een belangrijk onderliggende mechanisme in de wederkerige relatie tussen stress en slaap. Het lijkt erop dat het proces een vicieuze cirkel is. Stress zorgt voor slechte slaap, en dat zorgt op zijn beurt weer voor extra stress.

Wordt jouw slechte slapen veroorzaakt door stress? De Energie Check Up maakt een einde aan de onduidelijkheid.

Wanneer is er sprake van slaapproblemen?

Een nacht wat minder slapen hoeft helemaal geen probleem te zijn en komt bij de meeste mensen voor. Wanneer je een nacht te weinig hebt geslapen, zul je last van vermoeidheid hebben en minder energie hebben. Voor een keer is een afwijkend nachtritme niet erg, maar indien dit voor langere tijd het geval is en chronisch wordt, kan dit een invloed hebben op je gezondheid. Chronische slapeloosheid leidt tot concentratieproblemen, stressklachten, burnout.

Chronische slapeloosheid wordt daarom ook een slaapstoornis genoemd.

Bij een slaapstoornis door stress heb je vaak moeite om in slaap te vallen of om door te slapen. Er zijn meerdere symptomen die duiden op slapeloosheid. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • je hebt moeite om in slaap te vallen, het duurt langer dan 30 minuten
 • je wordt ‘s nachts vaak wakker en komt niet meer in slaap
 • je slaapt te kort
 • je wordt te vroeg wakker
 • Je wordt moe wakker
 • je hebt last van geheugenproblemen en concentratieproblemen
 • je hebt vermoeidheidsklachten
 • Je immuunsysteem werkt minder goed.

Als je meer dan twee keer per week slecht slaapt en daardoor overdag minder functioneert, spreken artsen van ‘slapeloosheid’. Maar eigenlijk is de beste graadmeter voor je hoeveelheid slaap: voel ik me overdag redelijk fit of niet? Ben je overdag moe, energieloos en slaperig? Ook snel geïrriteerd kan een gevolg zijn. En je kunt het ook merken als je concentratie minder wordt. Dan ga je minder goed opletten en minder snel reageren.

Slaapfases

slaapstoornis door stress slaapfasen

Wanneer je gaat slapen, doorloop je altijd diverse slaapfases. Zo doorloop je altijd eerst de overgang tussen de waak- en slaaptoestand, om vervolgens de diepere slaap, zeer diepe slaap en REM-slaap te ervaren.

Fase 1: De doezelfase overgang tussen de waak- en slaaptoestand

De eerste slaapfase die je doorloopt als je gaat slapen, is de overgang tussen de waak- en slaaptoestand. Op dit moment ben je nog wakker, maar heb je wel moeite om wakker te blijven en val je langzaam in slaap. Ben je eenmaal overgegaan van de waaktoestand naar de slaaptoestand na ongeveer 3 tot 5 minuten, dan ga je u naar de tweede slaapfase.

Fase 2: De lichte slaap

Na de sluimerslaap is het volgende stadium de lichte slaap. Dit stadium duurt het langst. Met ongeveer 30 tot 40 minuten neemt de echte slaap de slaapcyclus voor het grootste gedeelte in beslag. Je slaapt niet vast en kunt gemakkelijk wakker worden. Deze slaapfase heeft veel invloed op je humeur.

Fase 3 en 4: De diepe slaap en de zeer diepe slaap

Slaapfases drie en vier worden vaak als één geheel gezien, omdat je slaap tijdens deze slaapfases ongeveer hetzelfde is. Zo ben je tijdens de vierde fase van de slaapcyclus erg ontspannen, moeilijk wakker te krijgen en je lichaam gaat in de spaarstand. Je temperatuur en je hartslag dalen en lichaam is bezig met herstelwerkzaamheden. Zo krijgt je immuunsysteem een boost, neemt de productie van groeihormoon toe.  Je hersenen zijn wel hard aan het werk: de indrukken van de afgelopen dag worden verwerkt. Dit stadium duurt ongeveer 15 tot 20 minuten.

Fase 5: De REM-slaap

De REM-slaap wordt ook wel de droomslaap genoemd en is de laatste fase van de slaapcyclus. REM staat voor Rapid Eye Movement. Deze fase speelt een belangrijke rol bij informatieverwerking, geheugen en mentaal herstel. Tijdens deze fase ontstaat er een verlamming van de spieren en zijn je hersenen volop actief, waardoor je allerlei vreemde dromen kan krijgen.  In deze fase ben je gemakkelijk te wekken en word je daadwerkelijk wakker in deze fase dan kun je vaak ook je droom nog herinneren. Omdat je hersenen zo actief zijn tijdens de REM-slaap,  draagt deze slaapfase minder goed  bij aan je algemene nachtrust. Dit stadium duurt 15 tot 20 minuten en nadat de REM slaap is voltooid, begint je slaapcyclus weer bij fase één, de doezelfase.

De invloed van stress op slaap

Slecht slapen door onbewuste stress door fysiologische ontregelingen

Langdurige stress lijdt tot een fysiologische ontregeling. Zo is er sprake vaneen disbalans van het autonome zenuwstelsel en een ontregeld hormoonsysteem en de ademhaling is vaak ontregeld.

Disbalans van het autonome zenuwstelsel

Een stressreactie verloopt via het autonome zenuwstelsel (Autonoom betekent: “vanzelf werkend”) De stressrespons komt via twee verschillende zenuwbanen tot stand . Er is een snelle reactie van het autonome zenuwstelsel, en een langzamer reactie die tot stand komt via de baan hypothalamus-hypofyse-bijnierschors. De snelle reactie berust op activiteit van het sympathische zenuwstelsel, die zorgt voor het vrijmaken van adrenaline en noradrenaline in de bloedbaan door het bijniermerg. Door een disbalans in het autonome zenuwstelsel is de energieregeling in het lichaam verstoord raakt. Vaak is de sympathicus te actief dat kan zich o.a. manifesteren in een onrustig, nerveus of opgejaagd gevoel een verhoogde hartslag. Je lichaam blijft te alert, je hartslag verhoogd en je kunt de slaap niet vatten.

Een ontregeld hormoonsysteem.

Langdurige stress leidt tot overproductie van een aantal stresshormonen in de bijnier. Adrenaline en vooral cortisol worden afgescheiden in de bijnieren en bij chronische overprikkeling raken zowel je bijnieren als je hersenen uitgeput.

Bij de langzame route van de stressrespons spelen vooral hormonen een rol. De stressprikkel bereikt de hypothalamus. Deze produceert een stofje, die CRH heet. Dit stimuleert hypofyse tot productie van het hormoon ACTH, dat op zijn beurt de bijnierschors stimuleert tot productie van cortisol. Afscheiding van cortisol in de bloedbaan leidt tot een verhoging van het bloedsuikergehalte (glucosespiegel) en verhoogt het metabolisme. Het remt tenslotte via terugkoppeling weer de cellen in de hypothalamus die de stressreactie veroorzaakten.

Cortisol wordt gezien als een stof die het lichaam helpt om energie te mobiliseren, waardoor men beter opgewassen is tegen bedreigende situaties. In de tijd waarin we nu leven, worden we niet meer aangevallen door wilde dieren, maar bij andere omstandigheden die we als spannend of angstig ervaren; bijvoorbeeld: een boze chef die tekeer gaat, of werken onder grote tijdsdruk. Dan reageert ons lichaam op precies dezelfde manier: het wil vechten of vluchten. Dit kost veel energie. Als de alarmtoestand ten gevolge van chronische stress langere tijd aanhoudt, kan uw lichaam ontregeld raken en dit leidt tot klachten en slaapproblemen.

Ontregelde ademhaling

Bij een ontregelde ademhaling verversen we de lucht te vaak en verliezen daardoor te veel koolzuurgas.  Hierdoor blijft er te weinig koolzuurgas in het bloed, waardoor we lichamelijke klachten kunnen krijgen, zoals benauwdheid, druk op de borst, een opgejaagd gevoel, hartkloppingen, tintelingen in vingers, voeten of mond, veel zweten, verhoogde bloeddruk en duizeligheid en slapeloosheid.

Lees ook: stresssignalen van je lichaam herkennen

Tips om het slapen te verbeteren

 • Zorg voor voldoende herstel tijdens je vrije tijd (bijvoorbeeld sporten, met vrienden afspreken, maar ook voldoende slaap)
 • Kies ‘s avonds een rustige, ontspannende vorm van beweging, zoals yoga of wandelen. Sport niet vlak voor het slapen gaan, Je lichaam is dan nog zo actief dat het de slaap in de weg kan staan.
 • Zorg voor een goede slaaphygiëne (bijvoorbeeld op vaste tijden naar bed gaan, en geen koffie of andere cafeïne-houdende drankjes drinken voor het slapen gaan). Vermijd ook alcohol en nicotine omdat deze stimulerend effect hebben op je lichaam.
 • Verbeter je ademhalingspatroon. Probeer de ademhaling te vertragen, dit heeft een positief effect op de parasympathicus, waardoor je lichaam beter tot rust komt.
 • Zorg voor de juiste eetgewoonten, deze hebben een belangrijk effect op de slaap. Te weinig eten zorgt voor het gevoel trek te hebben. Laat eten voor het slapengaan zorgt daarnaast ook voor een gestoord slaappatroon. Doordat je lichaam nog druk bezig is met het opnemen van voedsel, komt het nog niet aan de aanmaak van het slaaphormoon melatonine toe.
 • Vervang piekeren in bed door positieve afleiding te zoeken zoals rustige muziek of lezen. Schrijf zaken waarover je piekert op een actielijst en ga hiermee overdag aan de slag.
 • Doe ontspanningsoefeningen voordat je gaat slapen. Deze hebben een kalmerend effect op je hersenen en het autonome zenuwstelsel.
 • Ga op zoek naar adequate hulp bij slaapproblemen en zoek uit wat de onderliggende oorzaken zijn. Slaapproblemen zijn vaak symptomen van “overdagproblemen”.

Slecht slapen door onbewuste stress:  fysiologisch probleem of psychologisch probleem?

Slaapklachten worden vooral als psychologisch probleem gezien en als zodanig behandeld met behulp van cognitieve gedragstherapie

M.i. is er sprake van zowel een fysiologisch als een psychologisch probleem en de behandeling van slaapproblemen dient dan ook multidisciplinair te worden aangepakt.

Kan ik laten onderzoeken of stress van invloed is op mijn slaapkwaliteit? 

Ja, met behulp van Energie Check Up kan het stressniveau van je lichaam gemeten worden.

Herken je de klachten van stress en slaap je slecht?

Slaapproblemen zijn vaak stress-gerelateerd en er ontstaat een vicieuze cirkel: Om te kunnen slapen heb je ontspanning nodig en om te kunnen ontspannen en je stress te verlagen heb je slaap nodig. Slaapproblemen zijn vaak de eerste signalen dat je teveel stress hebt. Neem het serieus. Merk je dat boven genoemde tips niet helpen en je weet dat je onder veel druk staat dan is dat wel een signaal dat je serieus moet nemen en wat moet gaan doen aan de mate van stress die je ervaart en daarmee ook je slapeloosheid.

Hoe kunnen wij je helpen?

Met behulp van een Energie Check Up vaststellen in welke mate stress  / een disbalans van het autonome zenuwstelsel een rol speelt bij jouw slaapklachten en uitzoeken wat onderliggende oorzaken hiervan zijn.

Coaching bij stress- en burnoutklachten volgens de CSR-methode

Heb je last van slaapproblemen  door stress? Wil je af van je stressklachten, het slapen verbeteren en de onderliggende oorzaken aanpakken?  Vul het contactformulier in voor een gratis oriënterend adviesgesprek, of bel 06-13136646

Hartkloppingen door stress | hartkloppingen in bed

Hartkloppingen door stressHartkloppingen door stress, kunnen soms heel beangstigend zijn, maar zijn gelukkig in de meeste gevallen volstrekt ongevaarlijk. Veel van mijn cliënten ervaren dat hun hart harder slaat of onregelmatig klopt, wat hen onnodig veel stress geeft. In dit artikel vind je meer informatie over de oorzaken en symptomen van hartkloppingen. En hoe je hartkloppingen als gevolg van stress kunt herkennen en op welke wijze je geholpen kunt worden bij niet medische oorzaken van hartklachten.

Symptomen hartkloppingen: hoe voelen hartkloppingen?

Symptomen van hartkloppingen voelen voor iedere persoon verschillend. Je hart kan snel of onregelmatig kloppen of bonkt het wat harder in je borstkas dan je gewend bent. Sommige mensen voelen hartkloppingen in hun borst, anderen voelen ze in de keel of hals of oren.

 • Bij hartkloppingen voel je je eigen hart kloppen.
 • Je hart bonst hevig, Je hartslag is snel of onregelmatig.
 • Dit komt meestal door fysieke inspanning of door stress.
 • Soms is er sprake van een hartritmestoornis, zoals tachycardie: Versnelde hartslag (sneller kloppend hart)

De relatie tussen hartkloppingen en stress: Wat gebeurt er in je lichaam tijdens een stressvolle situatie?

sympathicusEen stressvolle situatie veroorzaakt een vecht-of-vlucht-reactie in je lichaam. De sympathicus  wordt actief  (Dit is de tak van ons zenuwstelsel die ons in staat stelt te overleven in levensbedreigende situaties, te vechten, te vluchten en te presteren.) In deze fase stijgt je hartslag en neemt de pompkracht van je hart, je bloeddruk en ademsnelheid toe. De verhoogde pompkracht van het hart maakt dat je de hartslag beter gaat voelen. In een gevaarlijke, stressvolle, situatie is de verhoogde hartslag en pompkracht van je hart functioneel, want deze past je lichaam aan in een veranderende omstandigheden. Dit gegeven is ook meetbaar met behulp van een psycho-fysiologische meting.

Hartkloppingen in rust; wanneer treden hartkloppingen als gevolg van stress meestal op?

Hartkloppingen in rust: hartkloppingen kunnen je plotseling overvallen. Zeker als je het al lange tijd erg druk hebt en geen tijd neemt om de spanning in je lichaam en hoofd af te bouwen. Op een gegeven moment zijn hartkloppingen een signaal van je lichaam dat je te lang bent doorgegaan en roofbouw op jezelf aan het plegen bent. Je hebt jezelf als het ware over de kop gewerkt en je autonome zenuwstelsel is verstoord geraakt. Het is dan hoog tijd om pas op de plaats te maken.  Mijn ervaring is dat hartkloppingen door stress zich niet alleen tijdens, maar veelal juist in rust na stressvolle gebeurtenissen openbaren. Wanneer je gaat ontspannen, op dat het moment wordt het contact met je lichaam beter en voel je wat er in je lichaam speelt. Veel van mijn cliënten ervaren dit als extra beangstigend, omdat ze zich als het ware overvallen voelen, waardoor ze zich minder goed durven ontspannen.

Worden jouw hartkloppingen veroorzaakt door stress? De Energie Check Up maakt een einde aan de onduidelijkheid.

 Oorzaken van hartkloppingen en het overslaan van het hart

Hartkloppingen zijn meestal een normale reactie van het lichaam op bepaalde prikkels. Ze kunnen bijvoorbeeld ontstaan door:

Veelal is de oorzaak van hartkloppingen en een onregelmatige hartslag terug te voeren op een autonoom zenuwstelsel wat ontregeld is. Je lichaam geeft een stress signaal, terwijl de situatie zelf veilig is, bijvoorbeeld wanneer je in je bed ligt. De te hoge pompkracht van je hart en de te hoge hartslag zijn dan disfunctioneel. M.a.w. niet passend bij de situatie waarin je lichaam zich bevindt.

Tips bij hartkloppingen en stress; hartkloppingen oplossen

 1. Sluit medische oorzaken uit. Bezoek altijd een (huis)arts wanneer je je zorgen maakt met betrekking tot je gezondheid.
 1. Raak niet in paniek. Gevoelens van angst kunnen leiden tot meer sympathische activiteit van het autonome zenuwstelsel. Als gevolg zal je hartslag extra omhoog gaan, waardoor er een vicieuze cirkel kan ontstaan. Het is belangrijk dat je dit mechanisme begrijpt.
 1. Zorg voor voldoende inspanning in de vorm van sport of beweging, zodat je lichaam de stresshormonen op een andere manier kwijt kan. Maar waak wel voor overtraining
 1. Vervang “binnenvetten” door het tijdig uiten van je emoties. Door je te uiten, geef je anderen de mogelijkheid je te helpen en slaat de stress niet naar binnen toe.
 1. Verbeter je ademhaling. Als je last van hartkloppingen hebt, haal je vaak veel te snel adem en is er sprake van hyperventilatie. Om meer controle te krijgen over die ademhaling is biofeedback of hartcoherentie training een praktische manier om controle te krijgen over je hartklachten.
 1. Pas je levensstijl aan. Verminder je werkdruk, haast je minder, drink minder koffie en cola en neem meer tijd voor rust en ontspanning.
 2. Leer je hartritme controleren met behulp van biofeedback.

Hartkloppingen oplossen: hulp bij hartklachten door stress

Hartkloppingen als gevolg van stress

Probeer de oorzaak van je stressklachten en hartkloppingen aan te pakken. Hartklachten kunnen heel veel verschillende oorzaken hebben, waarvan stress er een is. Neem je klachten serieus en neem in alle gevallen contact op met je huisarts. Wanneer er na medisch onderzoek blijkt dat er geen medische oorzaken te vinden zijn, is de oorzaak vaak stress. Met behulp van een Energie Check Up kan er bepaald worden in welke mate stress een rol speelt bij jouw hartkloppingen.

Aanmelden voor een gratis oriënterend adviesgesprek stressklachten en burn-outErvaar je hartkoppingen door stress en wil je ook de onderliggende oorzaak aanpakken? Meld je aan voor een Energie Check Up  

Vul het contactformulier in voor een gratis oriënterend adviesgesprek, of bel 06-13136646

 

Meer lezen over hartkloppingen door stress:

Zijn hartkloppingen meetbaar?

Hartcoherentie

Biofeedback bij hartkloppingen

Verminder hartkloppingen door ademhalingsoefeningen

Stress coaching bij hartkloppingen

contact stresscoach stress sinusVan Ark biofeedback & stresspreventie
Bakboord 11  - 3863VC Nijkerk (bij Amersfoort)
 Emmalaan 17  - 3881 MS Putten
 
phone_in_talk  06-13136646
mail  ark@vabs.nl
 
 Van Ark biofeedback & stresspreventie is gevestigd in Putten en Amersfoort en is door zijn centrale ligging goed bereikbaar in heel Nederland.

Mijn opdrachtgevers bevinden zich in diverse sectoren. Ik heb ervaring met opdrachten bij gemeenten, het bedrijfsleven en gelieerde overheidsorganisaties.

Biofeedback stresspreventie opdrachtgevers                            

Direct uw vraag stellen aan ons. Uw vraag wordt snel beantwoord.

Voornaam *
Achternaam *
Telefoonnummer
E-mailadres *
Uw vraag of bericht