Re-integratie na burnout: duurzaam en verantwoord

Ben je al een lange periode uit de roulatie geweest door stressklachten en burnout en is werkhervatting weer aan de orde? Wij helpen je graag om op verantwoorde wijze plezierig en duurzaam te re-integreren.

Vaak kan men op het werk onvoldoende persoonlijke aandacht bieden en doorverwijzing naar een psycholoog is in veel gevallen een brug te ver een reintegratiecoach met als specialisatie werkhervatting na burnout biedt dan uitkomst.  

Ben je al in staat om te re-integreren na je burnout? Doe de energie Check Up

check up stressklachtenBij het vermoeden van langdurige stressgerelateerde problematiek, wordt er gestart met een Energie CheckUp om te zien waar je nu staat in je herstelproces.

Deze bestaat uit twee gesprekken en het invullen van een 'on-line' vragenlijst en een psycho-fysiologische meting. De resultaten, conclusies en adviezen worden samengevat in een schriftelijke rapportage. Deze kan, indien gewenst, aan de huisarts of bedrijfsarts worden verstrekt.

We werken vervolgens aan begrip en herstel van je klachten en waar nodig worden deze verduidelijkt en toegelicht. Zo voorkom je verdere roofbouw. Het opbouwen van je energieniveau en weer lekker in je vel zitten is de basis van waaruit verder gebouwd kan worden. 

Gezond gedrag aanleren

Wanneer het weer beter met je gaat en je kunt weer genieten van je hobby's en je sociale contacten gaan we aan de slag met het verbeteren van je Zelfmanagement en het aanleren van “gezond gedrag”.

Vervolgens stellen we, in overleg met je arts of bedrijfsarts, een reintegratieplan op waarin jouw inbreng in het herstelproces expliciet wordt gemaakt. Dit betekent een actieve inzet in het volgen van (nieuwe) leefregels, het stellen van prioriteiten en het aanleren van ontspanningsoefeningen.

Werkhervatting na burn-out

In het laatste deel van de begeleiding  bekijken we hoe je je belastbaarheid stapsgewijs weer kunt vergroten. Als je weer sterk genoeg bent om aan het werk te gaan, maken we een stappenplan voor werkhervatting. Samen met alle betrokkenen, zoals de bedrijfsarts, je reintegratiemanager, werkgever of uitkerende instantie. 

Terugvalpreventie

Ben je weer aan het werk, dan houden we een vinger aan de pols om mogelijke terugval te voorkomen.  Wij vinden het belangrijk dat je  re-integratie op zo’n manier verloopt dat je met plezier terugkeert, dat je het werk aan kunt en dat de kans dat je terugvalt minimaal is.

Onze visie op reintegratie na burnout: duurzaam en verantwoord.

werkhervatting na burnout pushenReintegratie na een burn-out is een "andere tak van sport" dan bijvoorbeeld reintegratie na ziekte of lichamelijk letsel. We houden altijd rekening met jouw specifieke situatie. Mogelijk heb je nog restklachten en ben je nog onvoldoende hersteld, heb je nog vermoeidheidsklachten, zit je minder lekker in je vel, heb je nog concentratieproblemen.

Vaak heeft je zelfvertrouwen een flinke deuk opgelopen, voel je je kwetsbaar en ben je bang dat het je weer overkomt en is het laatste wat je wilt gepusht te worden, in het verleden was dat waarschijnlijk een van je valkuilen en heb je dat al tevaak bij jezelf gedaan.

Wanneer is werkhervatting na burnout verantwoord?

wanneer is werkhervatting verantwoord Ons uitgangspunt is dat werken in principe gezond is. Het geeft ritme, structuur en versteviging van je zelfbeeld. Er dient echter wel voldoende draagkracht voor duurzame en verantwoorde reintegratie te zijn.

Als richtlijn voor re-integratie houden wij aan dat je 2 keer per week gedurende ongeveer 3 uur belastbaar moet zijn, zonder dat daarna ernstige vermoeidheidsproblemen optreden. De belastbaarheid wordt thuis uitgeprobeerd en opgebouwd. Het tempo waarin de re-integratie vordert, is dus afhankelijk van jouw herstelproces. Hiervoor zijn geen strikte tijdsindicaties te geven. M.a.w. de mate van jouw herstel is leidend voor het tempo waarmee de werkhervatting plaats zal vinden.

Onze ervaring is dat verantwoorde reintegratie op de wat langere termijn gunstig is voor alle betrokken partijen.

Vrijblijvend en kosteloos kennis maken met Van Ark biofeedback & stresspreventie

kennismaking stresscoachingWil je meer weten over onze werkwijze en visie en wat wij voor jou kunnen betekenen, vraag dan een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. We nemen graag de tijd.