Biofeedback en sport

coach_VABS_met_logo

Om je sportprestaties te verbeteren,  zul je in de eerste plaats voldoende moeten trainen, dat kan iedere coach of trainer beamen.

Daarnaast is er nog een aantal factoren wat je succes –of het ontbreken daarvan- zal beïnvloeden:

biofeedback sport peakperformanceDe mate waarin je gemotiveerd bent heeft, bijvoorbeeld, een directe relatie tot jouw prestaties.

Maar wat maakt nou dat je wel of niet gemotiveerd bent? Wat is daar de dieper liggende oorzaak van? En wat zijn bewezen technieken om daar wat aan te veranderen?

Welke cognitieve en fysiologische factoren spelen een rol?stressklachten

Welke groeps- en persoonlijke aspecten zijn bepalend voor jouw sportprestaties?

In welke mate ben je getraind en ben je misschien overtraind?

Overtraining voorkomen: voldoende kwalitatieve rust na de training

Overtraining wordt niet alleen veroorzaakt door teveel trainingsinspanning te leveren, maar ook door gebrek aan (de kwaliteit van het) herstel. Dit wordt under-recovery genoemd. De mate van herstel is meetbaar door middel van de psycho-fysiologische meting.

overtraining_en_roofbouw_door_overbelasting_en_under_recovery

Door voldoende rust te nemen en de volgende training te doen in de super compensatie periode, zullen je prestaties positief beïnvloed worden (zwarte lijn).

Als je te weinig rust neemt of de kwaliteit van je rustperiode is onvoldoende, zal er een negatief effect optreden en is er sprake van roofbouw op je energiereserves, wat uiteindelijk zal leiden tot overtraining. (rode lijn).

Door de effectieve combinatie van biofeedback en coaching leer je hoe je optimaal kunt ontspannen om te herstellen van je inspanningen en zo voorkom je overtraining. 

De juiste mate van focus en concentratie tijdens het sportenBiofeedback_een_gezonde_en_legale_manier_om_je_sportprestaties_te_verbeteren_small

Om in een wedstrijd optimaal te kunnen presteren, moet je je onder alle omstandigheden voldoende kunnen concentreren zonder daarbij teveel gefocust te zijn, waardoor je mogelijk blokkeert. Deze mentale toestand wordt vaak “The Zone” genoemd en deze toestand kun je trainen met behulp van hartcoherentie Regelmatig hiermee oefenen zal ervoor zorgen dat je dit kunt toepassen tijdens het uur “U” en leiden tot peakperformance.

Kosteloze kennismaking biofeedbacktraining

Wij geven je graag advies op maat , zodat je op een gezonde en legale manier de beste prestaties kunt neerzetten.

kennismaking stresscoachingWil je meer weten over onze werkwijze en visie en wat wij voor jou kunnen betekenen, vraag dan een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. We nemen graag de tijd.