Mijn visie op stressklachten en het ontstaan van burnout

visie_VABS

Het leven, zoals wij dit tegenwoordig gewend zijn, zit vol snelheid en deadlines, werkdruk en we zijn zeer gehaast. Voor veel mensen is dit inmiddels "normaal". 

Stress, vriend of vijand?

Stress is niet altijd slecht, een kleine dosis stress, kan u helpen beter te presteren onder druk en helpt u om beter uw best te doen. Zowel in uw privé leven als wel op uw werk. Maar als u altijd en overal constant onder hoge druk staat door bijvoorbeeld deadlines, dan kunt u klachten gaan ontwikkelen en gaat u uiteindelijk minder goed presteren.

De gevolgen van langdurige stress

Langdurige stress put ons uit en ondermijnt onze gezondheid en beïnvloedt het autonome zenuwstelsel  negatief en kan leiden tot verstoring van de ademhaling.  Dit kan leiden tot allerlei lichamelijke of geestelijke klachten. Klachten, die geen aanwijsbare medische oorza(a)k(en) hebben. 

Stress zorgt, normaliter, voor een lichamelijke reactie: er ontstaat een verhoogde staat van paraatheid. De hartslag gaat bijvoorbeeld omhoog, u gaat sneller ademen en u merkt misschien dat u meer gaat zweten.

sympathicus parasympathicus

Juiste balans tussen inspanning en ontspanning

 Na stress hoort voldoende lichamelijk herstel plaats te vinden, anders plegen we roofbouw op onszelf en gaan er (vermoeidheids) klachten ontstaan en deze kunnen uiteindelijk leiden tot burn-out.  

onvoldoende herstel na stress

Veel psychische enlichamelijke klachten zijn het directe gevolg van een ongezonde levensstijl en teveel stress. Gelukkig is hier door het aanleren van gezond gedrag en op de juiste manier omgaan met onze energie veel aan te doen. Wij hebben de kennis om u snel en kundig te helpen.

Door tijdige preventie kunnen hoge kosten en veel persoonlijk leed voorkomen worden.