Duizeligheid door stress of een burn-out of stress door duizeligheid?

Duizeligheid door stress en burnout biofeedbackDuizeligheid door stress of een burn-out is een klacht die hoog in de top tien staat van meest genoemde stressklachten en wordt vaak als een van de meest belemmerende klachten door mijn cliënten genoemd tijdens het intakegesprek; de Energie Check Up. Duizeligheid kan dan ook erg bedreigend zijn. Het brengt je immers letterlijk en figuurlijk uit balans. Je kunt er zo onzeker van worden dat het je dagelijkse leven beïnvloedt. 

Wat is duizeligheid?

Duizeligheid is een klacht waarbij je het gevoel hebt alsof de omgeving om je heen draait of het gevoel dat je zelf aan het rondtollen bent en je niet meer stevig op je voeten kunt blijven staan. Vaak is het een symptoom van een gebrek of overvloed aan informatie in je hersenen, over de omgeving en hoe je je daarin bevindt.

Hoe ontstaat duizeligheid?

Via je oren, evenwichtsorgaan en ogen krijgen je hersenen voortdurend informatie over de ruimte om je heen en de positie die je lichaam daarbinnen inneemt. Al deze informatie wordt verwerkt in je hersenen. Van daaruit gaan prikkels naar de spieren van het lichaam, zodat we onze houding en het evenwicht kunnen corrigeren. Duizeligheid is een verlies van controle dat je hersenen hebben over de rest van je lichaam. Diepte, evenwicht, snelheid, stilstand, afstand en beweging kunnen niet altijd tot één geheel worden samengebracht door je brein. In dat geval kan je duizelig en misselijk worden omdat er een gebrek aan informatie is, of omdat de informatie die je brein binnenkrijgt geen eenduidig beeld geeft.  Als er een teveel of een tekort aan informatie via deze zintuigen binnenkomt kan dat voor problemen zorgen. Ook als er een verstoring is tussen deze zintuigen en je hersenen kan er duizeligheid optreden.

Wordt jouw duizeligheid veroorzaakt door stress? De Energie Check Up maakt een einde aan de onduidelijkheid.

 Symptomen bij duizeligheid

Duizeligheid gaat vaak samen met andere klachten, zoals zweten en misselijkheid, een licht gevoel in het hoofd en is vaak aan meerdere symptomen te herkennen:

  • gevoelens van angst en paniek
  • een constant deinend en onzeker gevoel
  • gevoel van flauw te vallen
  • hartkloppingen
  • zweten, trillen
  • je voelt je licht in je hoofd
  • je verliest je evenwicht
  • Wazig gevoel in je hoofd
  • misselijkheid
  • hyperventilatie

De meeste symptomen van duizeligheid kunnen heel beangstigend voelen, vooral opdat ze “vanuit het niets” kunnen optreden. Gelukkig zijn ze in de meeste gevallen volstrekt ongevaarlijk en de symptomen van duizeligheid gaan vaak weer snel voorbij door even rustig te zitten en een pauze te in te lassen.

Oorzaken duizeligheid of licht gevoel in je hoofd

Duizeligheid door stress en burnout evenwichtsorgaanBij een gedeelte van mensen met duizeligheidsklachten bevindt zich de oorzaak in een van de evenwichtsorganen. Het evenwichtsorgaan zit in je binnenoor Je evenwichtsorgaan zorgt ervoor dat je stabiel blijft staan. Als je evenwichtsorgaan verstoord wordt, kun je je duizelig voelen. De meest voorkomende binnenooraandoening is Benigne Paroxysmale Positieduizeligheid (BPPD). Daarbij staat ‘benigne’ voor ‘goedaardige’ en ‘paroxismale’ voor met ‘aanvallen optredende’ duizeligheid, als gevolg van een positieverandering van het hoofd. De verklaring van BPPD is een klontering/verdichting van de endolymfe in de halfcirkelvormige kanalen van het evenwichtsorgaan.

Daarnaast zijn er verschillende andere oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je duizelig of een licht gevoel in het hoofd ervaart, zoals:

  • te snel opstaan uit lig- of zithouding
  • daling van je bloeddruk
  • daling van je bloedsuikerspiegel
  • medicatie
  • intensief sporten
  • zuurstofgebrek
  • doorbloedingsstoornis
  • ziekte van ménière
  • ontsteking van je evenwichtsorgaan
  • heftige emoties

Hoewel duizeligheid dus meerdere oorzaken kan hebben, vinden artsen geen aanwijsbare oorzaak bij 33% van met mensen met duizeligheidsklachten. In veel van deze gevallen komt duizeligheid voort uit stress of een burn-out. Dat veroorzaakt weer angst, paniek en hyperventilatie waardoor er een vicieuze cirkel kan ontstaan.

Duizeligheid en hyperventilatie

hyperventilatie duizeligheid door stressVeel symptomen van stress kunnen voor duizeligheid kunnen zorgen. Duizeligheid bij stress of een burn-out wordt vaak veroorzaakt door hyperventilatie.  Even uitblazen na een hard dag werken, is er vaak niet bij. Dit heeft een negatieve invloed op je ademhaling, want deze wordt autonoom aangestuurd, dat wil zeggen: los van je wil. Op het moment dat je jezelf onder druk zet, wordt het ademhalingscentrum in je hersenen gestimuleerd, wat leidt tot een verhoging van je ademhaling en kan leiden tot hyperventilatie. Dit is vaak een onbewust proces.

Bij hyperventilatie is je ademtempo te hoog, soms tot meer dan 20 ademhalingen per minuut! Je ververst de lucht te vaak en dat zorgt er voor afname van je koolstofdioxide niveau. Hierdoor verandert de zuurtegraad van je bloed en daarmee ook de activiteit van je hersenen. Dit kan tot duizeligheid leiden. Er is dan sprake van chronische hyperventilatie, waarbij je soms in lichte mate gedurende meerdere uren hyperventileert. Het lastige hierbij is dat je hieraan gewend raakt en er vaak van de buitenkant niets bijzonders zichtbaar is.

Lees ook: VERKEERDE ADEMHALING DOOR STRESS

 

De invloed van stress op duizeligheid

De relatie met stress de psychische en fysieke component

  • Duizeligheid leidt tot stress
  • Stress leidt tot duizeligheid

Stress kan zowel de oorzaak als een gevolg zijn van duizeligheid. Stress kan duizeligheid versterken, en andersom. Word je duizeligheid veroorzaakt door een medische aandoening, dan kan dat een stressonderhoudende factor zijn. Duizeligheid kan je beperken in zowel in je privé als je werksituatie

Daarnaast kun je je ook druk maken om je duizeligheid wanneer er geen medische, duidelijke, oorzaak gevonden wordt. Als gevolg ben je alerter en meer gespannen, wat zorgt dat de signalen naar je brein nog heftiger worden en dus je duizeligheid kan verergeren. Stress zorgt voor een verhoogde gevoeligheid, waardoor je meer last hebt van je duizelingen. Duizeligheid als gevolg van stress, kan weer leiden tot angst, paniek en hyperventilatie.

Gevolgen van duizeligheid door stress

Duizeligheid is een veelgehoorde klacht onder mijn cliënten en kan een medische oorzaak hebben, maar meestal is dat niet het geval en is duizeligheid erg onschuldig. De gevolgen van duizeligheid door stress kunnen echter enorm zijn en veel impact hebben op het leven van mensen. Bij mijn cliënten, neem ik vaak de volgende gedragingen waar: Ze streven ernaar om zaken proberen te vermijden die klachten kunnen geven en ze:

  • Verliezen het vertrouwen in zichzelf en hun lichaam
  • Er ontstaan paniekaanvallen
  • Durven niet meer te sporten en te bewegen.
  • Verzuimen op het werk
  • Monitoren zichzelf de hele dag: “Stel dat het weer gebeurt!”
  • Gaan piekeren en er ontstaan slaapklachten
  • Gaan zaken vermijden die mogelijk klachten geven, zoals drukte, bioscoopbezoek, waardoor hun wereld heel klein wordt

Er ontstaat uiteindelijk een vicieuze cirkel.  Door de duizeligheid ontstaat er angst en spanning en het gevoel geen controle te hebben, wat weer kan leiden tot hyperventilatie en toename van klachten, waardoor de cirkel rond is. Hierbij is het nog maar even de vraag wat “de kip en wat het ei is”.

Oplossingen en tips bij duizeligheid

Om van je duizeligheid af te komen, kun je onderstaande tips toepassen.

  • Leg je probleem voor aan je huisarts en laat je medisch onderzoeken door een specialist om uit te zoeken of je duizeligheid een fysieke oorzaak heeft. Je huisarts zal je waarschijnlijk doorsturen naar de KNO-arts.
  • Doe een Energie Check Up om uit te zoeken of je klacTips-duizeligheid-door-stress-en-burnout.jpghten stressgerelateerd zijn.
  • Raak vooral niet in paniek wanneer je duizelig of draaierig wordt. Vaak zijn duizeligheidsklachten onschuldig, al voelen ze soms heel bedreigend en zijn “slechts” een gevolg van teveel stress. Veel mensen hebben last van stressklachten en soms gaat dit gepaard met duizeligheid. Je bent niet de enige en de laatste.
  • Doe ademhalingsoefeningen waarbij je rustig in- en uitademt. Dit kun je ook doen op het moment dat je duizelig begint te worden door stress, door ademhalingsoefeningen te doen verbetert de balans tussen koolzuurgas en zuurstof.
  • Zorg voor een gezonde lifestyle. Je kunt duizeligheid tegengaan door je conditie te verbeteren, gezond te eten, voldoende te slapen, niet te roken en teveel stress te vermijden. Verder is het belangrijk om regelmatig te ontspannen en te zorgen dat je autonome zenuwstelsel in balans blijft.
  • Zorg voor voldoende beweging! Naast het feit dat je je conditie verbetert en afleiding vindt, train je ook je evenwichtsorgaan en voorkom je “gruis” klontering/verdichting van de endolymfe in de halfcirkelvormige kanalen van het evenwichtsorgaan, welke als oorzaak van BPPD wordt gezien.

Duizeligheid als gevolg van stress of een burn-out oplossen

Coach duizeligheid door stress en burnoutHeb je last van "onverklaarbare" duizeligheid, terwijl medisch onderzoek uitwijst dat je niets mankeert en je arts vermoedt dat je duizeligheid door stress of een burn-out wordt veroorzaakt?  Ben je op zoek naar een duurzame oplossing die niet alleen de symptomen bestrijdt maar ook ingaat op de onderliggende oorzaken?

Neem contact op voor een Energie Check Up of een gratis kennismakingsgesprek door het contactformulier in te vullen of te bellen naar: 06 13 13 66 46.

Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van klachten door chronische stress en burn-out en helpen je graag verder.