Hartkloppingen door stress | hartkloppingen in bed
Hartkloppingen door stress, kunnen soms heel beangstigend zijn en soms leiden tot paniekaanvallen, maar zijn gelukkig in de meeste gevallen volstrekt ongevaarlijk. Veel van mijn cliënten ervaren dat hun hart harder slaat of onregelmatig klopt, wat hen onnodig veel stress geeft. In dit artikel vind je meer informatie over de oorzaken en symptomen van hartkloppingen. En hoe je hartkloppingen als gevolg van stress kunt herkennen en op welke wijze je geholpen kunt worden bij niet medische oorzaken van hartklachten.
Symptomen hartkloppingen: hoe voelen hartkloppingen?
Symptomen van hartkloppingen voelen voor iedere persoon verschillend. Je hart kan snel of onregelmatig kloppen of bonkt het wat harder in je borstkas dan je gewend bent. Sommige mensen voelen hartkloppingen in hun borst, anderen voelen ze in de keel of hals of oren.
- Bij hartkloppingen voel je je eigen hart kloppen.
- Je hart bonst hevig, Je hartslag is snel of onregelmatig.
- Dit komt meestal door fysieke inspanning of door stress.
- Soms is er sprake van een hartritmestoornis, zoals tachycardie: Versnelde hartslag (sneller kloppend hart)
De relatie tussen hartkloppingen en stress: Wat gebeurt er in je lichaam tijdens een stressvolle situatie?
Een stressvolle situatie veroorzaakt een vecht-of-vlucht-reactie in je lichaam. De sympathicus wordt actief (Dit is de tak van ons zenuwstelsel die ons in staat stelt te overleven in levensbedreigende situaties, te vechten, te vluchten en te presteren.) In deze fase stijgt je hartslag en neemt de pompkracht van je hart, je bloeddruk en ademsnelheid toe. De verhoogde pompkracht van het hart maakt dat je de hartslag beter gaat voelen. In een gevaarlijke, stressvolle, situatie is de verhoogde hartslag en pompkracht van je hart functioneel, want deze past je lichaam aan in een veranderende omstandigheden. Dit gegeven is ook meetbaar met behulp van een psycho-fysiologische meting.
Hartkloppingen in rust; wanneer treden hartkloppingen als gevolg van stress meestal op?
Hartkloppingen in rust: hartkloppingen kunnen je plotseling overvallen. Zeker als je het al lange tijd erg druk hebt en geen tijd neemt om de spanning in je lichaam en hoofd af te bouwen. Op een gegeven moment zijn hartkloppingen een signaal van je lichaam dat je te lang bent doorgegaan en roofbouw op jezelf aan het plegen bent. Je hebt jezelf als het ware over de kop gewerkt en je autonome zenuwstelsel is verstoord geraakt. Het is dan hoog tijd om pas op de plaats te maken. Mijn ervaring is dat hartkloppingen door stress zich niet alleen tijdens, maar veelal juist in rust na stressvolle gebeurtenissen openbaren. Wanneer je gaat ontspannen, op dat het moment wordt het contact met je lichaam beter en voel je wat er in je lichaam speelt. Veel van mijn cliënten ervaren dit als extra beangstigend, omdat ze zich als het ware overvallen voelen, waardoor ze zich minder goed durven ontspannen.
Worden jouw hartkloppingen veroorzaakt door stress? De Energie Check Up maakt een einde aan de onduidelijkheid.
Oorzaken van hartkloppingen en het overslaan van het hart
Hartkloppingen zijn meestal een normale reactie van het lichaam op bepaalde prikkels. Ze kunnen bijvoorbeeld ontstaan door:
- hyperventilatie
- Te zwaar sporten
- een overactieve schildklier
- stress en emoties
- hormonen (bij vrouwen rondom de overgang)
- producten met cafeïne (koffie, thee, cola, energiedrankjes en chocola)
- gebrek aan magnesium
- roken
- alcohol en drugs (vooral XTC en cocaïne)
- een ontregeld autonoom zenuwstelsel
Veelal is de oorzaak van hartkloppingen en een onregelmatige hartslag terug te voeren op een autonoom zenuwstelsel wat ontregeld is. Je lichaam geeft een stress signaal, terwijl de situatie zelf veilig is, bijvoorbeeld wanneer je in je bed ligt. De te hoge pompkracht van je hart en de te hoge hartslag zijn dan disfunctioneel. M.a.w. niet passend bij de situatie waarin je lichaam zich bevindt.
Tips bij hartkloppingen en stress; hartkloppingen oplossen
- Sluit medische oorzaken uit. Bezoek altijd een (huis)arts wanneer je je zorgen maakt met betrekking tot je gezondheid.
- Raak niet in paniek. Gevoelens van angst kunnen leiden tot meer sympathische activiteit van het autonome zenuwstelsel. Als gevolg zal je hartslag extra omhoog gaan, waardoor er een vicieuze cirkel kan ontstaan. Het is belangrijk dat je dit mechanisme begrijpt.
- Zorg voor voldoende inspanning in de vorm van sport of beweging, zodat je lichaam de stresshormonen op een andere manier kwijt kan. Maar waak wel voor overtraining
- Vervang “binnenvetten” door het tijdig uiten van je emoties. Door je te uiten, geef je anderen de mogelijkheid je te helpen en slaat de stress niet naar binnen toe.
- Verbeter je ademhaling. Als je last van hartkloppingen hebt, haal je vaak veel te snel adem en is er sprake van hyperventilatie. Om meer controle te krijgen over die ademhaling is biofeedback of hartcoherentie training een praktische manier om controle te krijgen over je hartklachten.
- Pas je levensstijl aan. Verminder je werkdruk, haast je minder, drink minder koffie en cola en neem meer tijd voor rust en ontspanning.
- Leer je hartritme controleren met behulp van biofeedback.
Hartkloppingen oplossen: hulp bij hartklachten door stress
Probeer de oorzaak van je stressklachten en hartkloppingen aan te pakken. Hartklachten kunnen heel veel verschillende oorzaken hebben, waarvan stress er een is. Neem je klachten serieus en neem in alle gevallen contact op met je huisarts. Wanneer er na medisch onderzoek blijkt dat er geen medische oorzaken te vinden zijn, is de oorzaak vaak stress. Met behulp van een Energie Check Up kan er bepaald worden in welke mate stress een rol speelt bij jouw hartkloppingen.
Ervaar je hartkoppingen door stress en wil je ook de onderliggende oorzaak aanpakken? Meld je aan voor een Energie Check Up
Vul het contactformulier in voor een gratis oriënterend adviesgesprek, of bel 06-13136646
Meer lezen over hartkloppingen door stress:
Biofeedback bij hartkloppingen