Wanneer wordt stress ongezonde stress?
Stress! Een onderwerp dat de laatste jaren steeds meer media-aandacht krijgt en waarmee je regelmatig wordt geconfronteerd.
Maar wat is stress eigenlijk, is het meetbaar, kun je er zelf invloed op uitoefenen? Wat doet stress met je gezondheid? En bestaat er zoiets als stresspreventie?
Stress, waarschijnlijk geen onbekend begrip voor je: iedereen heeft er mee te maken.
En dat is maar goed ook! Stress is een hele gezonde aanpassings- en overlevingsreactie van je lichaam. Op het werk helpt stress je om goed te presteren. Het maakt je alert, geconcentreerd en gefocust.
In het verkeer is het ook nodig dat je voldoende gespannen bent. Dit maakt je lichaam klaar voor actie om tijdig te reageren op bedreigende situaties, zoals een botsing. Deze vorm van stress kun je zien als gezonde stress die ook wel “functionele” spanning wordt genoemd.
Gezonde balans tussen inspanning en ontspanning
Spanning kan een ieder van ons verdragen, zolang er maar voldoende ontspanning tegenover staat. Er moet voldoende balans zijn tussen je draagkracht en je draaglast. Als deze balans verstoord raakt, spreken we over ongezonde stress en kunnen er geleidelijk aan lichamelijke en geestelijke klachten ontstaan.
Verstoring van de balans van het autonome zenuwstelsel
Deze vinden vaak haar oorsprong in een verstoring van de balans van het autonome zenuwstelsel.
Dit “overlevingssysteem” is zo afgesteld dat het liever te vaak afgaat dan te weinig. Het is dus beter om ons negen van de tien keer “vals alarm” te slaan, dan dat het lichaam een keer vergeet te reageren.
Wordt dit systeem te vaak belast dan blijft je lichaam in een permanente staat van paraatheid. Je kunt je dan niet goed meer ontspannen en het wordt moeilijker om in- of door te slapen. Met behulp van een psycho-fysiologische meting is de werking van het autonome zenuwstelsel meetbaar.
Langdurige stress en overbelasting kunnen uiteindelijk leiden tot een burn-out. Maar gelukkig hoef je het niet zo ver te laten komen. Het is van belang dat je de stress symptomen en signalen herkent en dat je tijdig stappen onderneemt ter preventie van ongezonde stress en burn-out.
Wat te doen bij burnout?
Door alleen minder te gaan werken of te stoppen met werken herstel je niet. Sterker nog, stoppen met werken en thuis zitten, versterken vaak de klachten
Een neuro-hormonale ontregeling is er de oorzaak van dat klachten niet verminderen. Klachten als faalangst, depressie en angst, rugpijn en slapeloosheid blijven bestaan.
Alleen een gerichte begeleiding geeft op redelijke termijn blijvend resultaat.
Burnout voorkomen door stresspreventie
Door tijdige stresspreventie kunnen hoge kosten en veel persoonlijk leed voorkomen worden.
Vrijblijvend en kosteloos kennis maken met Van Ark biofeedback & stresspreventie
Wil je meer weten over onze werkwijze en visie en wat wij voor jou kunnen betekenen, vraag dan een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. We nemen graag de tijd.