Paniekaanval door stress
Paniekaanvallen kunnen plotseling en onverwacht optreden en gaan vaak samen met fysieke symptomen zoals: hartkloppingen, zweten, trillen, hyperventilatie door stress en een overweldigend gevoel van angst of onheil. Hoewel paniekaanvallen verschillende oorzaken kunnen hebben, is stress een van de meest voorkomende triggers.
Hoe kan ik laten onderzoeken of stress van invloed is op mijn paniekaanvallen?
Met behulp van eenEnergie Check Up kan het stressniveau van je lichaam gemeten worden.
Wat is een paniekaanval?
Een paniekaanval is een plotselinge en intense episode van angst die meestal geen duidelijke oorzaak heeft. Deze aanvallen bereiken vaak hun hoogtepunt binnen tien minuten en kunnen enkele minuten tot uren duren. Tijdens een paniekaanval kun je het gevoel hebben dat je de controle verliest, gek wordt, of een hartaanval krijgt, of zelfs doodgaat. De symptomen van een paniekaanval kunnen heel beangstigend voelen, maar gelukkig zijn ze niet gevaarlijk en zijn ze goed te behandelen.
Symptomen van een paniekaanval:
- Hartkloppingen of versnelde hartslag
- Hyperventilatie door stress en burn-out, of te snel ademelen.
- Zweten en beven
- Duizeligheid of licht in het hoofd
- Misselijkheid of maagklachten
- Gevoel van verstikking (Vaak door druk op de borst en een te snelle ademhaling).
- Een overweldigend gevoel van angst of onheil
- Depersonalisatie (gevoel dat je losstaat van jezelf)
Hoe stress paniekaanvallen kan veroorzaken
Stress is een natuurlijke reactie van je lichaam op uitdagende situaties en kan variëren van mild tot chronisch. Wanneer je te maken krijgt met langdurige stress, zoals problemen op je werk, financiële zorgen, of persoonlijke conflicten, kan dit een aanzienlijke impact hebben op je lichaam en geest.
Chronische stress zorgt ervoor dat het lichaam voortdurend in een staat van verhoogde paraatheid verkeert, wat leidt tot een verhoogde productie van stresshormonen zoals cortisol en adrenaline. Deze hormonen kunnen het zenuwstelsel overprikkelen, wat kan leiden tot paniekaanvallen.
Het mechanisme achter stress gerelateerde paniekaanvallen:
-
Activatie van het Ssmpathische zenuwstelsel: Bij stress wordt je sympathische zenuwstelsel actief, wat je lichaam voorbereidt op een 'vecht-of-vlucht'-reactie. Deze reactie omvat een verhoogde hartslag, versnelde ademhaling en gespannen spieren door stress, wat allemaal symptomen kunnen zijn van een paniekaanval.
-
Cognitieve Factoren: Als je langdurig onder druk of stress staat, heb je vaak de neiging om bedreigingen te overschatten en negatieve gedachtenpatronen te ontwikkelen. Deze gedachten kunnen paniek uitlokken, vooral wanneer ze gepaard gaan met lichamelijke klachten zoals: hartkloppingen, druk op je borst, zweten. En deze lichamelijke symptomen versterken ook weer de negatieve gedachten waardoor er een vicieuze cirkel kan ontstaan.
-
Fysieke Uitputting: Chronische stress kan leiden tot fysieke en mentale uitputting en burn-out, wat je weerbaarheid tegen angst en paniek vermindert. Je lichaam kan overgevoelig worden voor zelfs kleine stressoren, wat het risico op een nieuwe paniekaanval verhoogt.
Behandeling van Paniekaanvallen door coaching en biofeedback
Hoewel paniekaanvallen beangstigend kunnen zijn, zijn ze gelukkig heel goed behandelbaar. Wij hebben een integrale aanpak en behandelen niet alleen de symptomen, maar gaan ook op zoek naar de onderliggende oorzaken: We pakken zowel de fysieke als mentale aspecten van de aandoening aan.
Heb je last van paniekaanvallen stress en wil je er van af?
Paniekaanvallen zijn vaak stress-gerelateerd en er kan een vicieuze cirkel ontstaan waar je zelf vaak lastig uit kunt komen. Ook een traject door een psycholoog kan soms onvoldoende helpend zijn omdat e.e.a. vaak slechts als “psychisch probleem” wordt gezien waarbij er voorbij gegaan wordt aan de fysieke klachten die je ervaart. Bij ons zijn de lichamelijke klachten het vertrekpunt van de behandeling.
Hoe kunnen wij je helpen om van je paniekaanvallen af te komen?
Met behulp van een Energie Check Up vaststellen in welke mate stress / een disbalans van het autonome zenuwstelsel een rol speelt bij jouw angstklachten en uitzoeken wat onderliggende oorzaken hiervan zijn.
Coaching bij stress- en angstklachten volgens de CSR-methode
Heb je last van paniekaanvallen door stress? Wil je af van je klachten af, je weer rustig en ontspannen voelen en de onderliggende oorzaken aanpakken? Vul het contactformulier in voor een gratis oriënterend adviesgesprek, of bel 06-13136646